COMPUTER SCIENCE AND APPLICATIONS
1. Translator for low level programming language were termed as
Ans. Assembler.
2. Analysis which determines the meaning of a statement once its grammatical structure becomes known is termed as
Ans. Semantic analysis.
3. Load address for the first word of the program is called
Ans. load address origin.
4. Symbolic name can be associated with
Ans. data or instruction.
5. The translator which perform macro expansion is called
Ans. a Macro pre-processor.
6. Shell is the exclusivefeature of
Ans. UNIX.
7. A program in execution is called
Ans. Process.
8. Interval between the time of submission and completion of the job is called
Ans. Turnaround time.
9. A schedular which selects processes from secondary storage device is called
Ans. Medium term schedular.
10. The scheduling in which CPU is allocated to the process with least CPU-burst time is called
Ans. Shortest job first Scheduling.
11. The term 'page traffic' descries
Ans. the movement of pages in and out of memory.
12. The "turn-around" time of a user job is the
Ans. total time taken to execute the job.
13. The following can be used as a criterion for classification of data structures used in language processing
Ans. Nature of a data structure, Purpose of a data structure, Lifetime of data structure.
14. Memory utilization factor shall be computed as follows
Ans. memory in use/total memory connected.
15. Program "preemption" is
Ans. forced de allocation of the CPU from a program which is executing on the CPU.
16. An assembler is
Ans. machine dependent.
17. Which of the following is not a fundamental process state
Ans. blocked state
18.'LRU' page replacement plicy is
Ans. Least Recently Used.
19. Which of the following is true?
Ans.Block cipher technique is an encryption technique and b. Stream cipher technique is an encryption technique
20. Which of the following approaches do not require knowledge of the system state?
a. deadlock detection
b. deadlock prevention
c. deadlock avoidance
Ans.None of the above.
21. Program generation activity aims at
Ans.Automatic generation of program
22. Which among the following is not an advantage of Distributed systems?
a.Incremental growth
b. resource sharing
c.none of the above
Ans. Reliability.
23.An imperative staement indicates an action to be performed during execution of assembled program
24. Which of the loader is executed when a system is first turned on or restarted
Ans. Bootstrap loader.
25. Poor response time is usually caused by
a.process busy
b.high I/O rates
c.high paging rates
Ans. Any of the above.
26."Throughput" of a system is Number of programs processed by it per unit time
27.The "blocking factor" of a file is The number of logical records in one physical record.
28.which of these is a component of a process precedence sequence?
a.process name
b.sequence operator ';'
c. concurrency operator '.'
Ans. all of the above
29.Which among the following is vallid syntax of the Forkand Join primitive?
Ans. Fork<label>
join<var>
30.Nested Macro calls are expanded using the
Ans. LIFO - Last In First Out
31.A parser which is a variant of top-down parsing without backtracking is
Ans. Recursive Descend.
32. The expansion of nested macro calls follows
Ans. LIFO rule.
33.In a two-pass assembler, the task of the Pass II is to
Ans. synthesize the target program.
34.A linker program
Ans. links the program with other programs needed for its execution
35.Which scheduling policy is most suitable for a time-shared operating system
Ans. Round-Robin
36.A critical section is a program segment where shared resources are accessed.
37.An operating system contains 3 user processes each require 2 units of resource R.
The minimum number of units of R such that no deadlocks will ever arise is 4.
38.Locality of reference implies that the page reference being made by a process
Ans. is likely to be the one of the pages used in the last few page references.
39.Which of these is not a part of Synthesis phase
Ans. Perform LC processing
40.The syntax of the assembler directive EQU is
Ans. <symbol> EQU <address space>
Saturday, 13 October 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment